STURE MAGNUSSON


Sture Magnusson på plats i museet.

Sture Magnusson föddes på Östergården i Viared den 15 november 1924. Han växte upp i en röd liten stuga som hans farfar Andreas byggde år 1870 sedan han kommit hem från Amerika och gift sig med Anna Sofia, dotter i granngården.

Redan som liten pojke samlade Sture på gamla saker, ett intresse som han själv tror att han fått av sin mor Hildur som heller aldrig slängde någonting. Pappa Karl var däremot mer för att slänga gamla saker som han inte längre hade någon användning för så när han bar skräpet till skogs var Sture snabbt efter och bar hem det igen. Till slut gav pappa Karl upp och lät Sture använda väggen på baksidan av ladugården för att hänga upp det gamla skräpet på.

När pappa Karl gick bort 1979 bar Sture in skräpet i ladugården istället, för någon jordbrukare har han aldrig varit. Detta är början till kanske Sveriges idag största privata hembygdsmuseum med över 11 000 föremål från Borås och bygden runt omkring. Sture har aldrig behövt köpa en enda pryl till sitt museum. Givmildheten bland såväl privatpersoner som organisationer är stor och det är den som gjort denna unika samling möjlig.

 

Åter